Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Picasso'nun kadınları Avrupa dışında ilk kez Antalya'da

Kadınlara olan düşkünlüğüyle bilinen dünyaca ünlü İspanyol sanatçı Picasso'nun 'Picasso: Kadın ve Boğa-Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler' isimli sergisini, Antalya Kültür Sanat Merkezi'nde inceleme şansı buldum. Sergi, Antalya Kültür Sanat Merkezi'ne özel olarak ilk kez Avrupa dışına çıkarılmış, bu neler göreceğimiz konusunda heyecanımızı daha da yükseltmişti tabii. Sergiyi Pera Müzesi Müdürü Özalp Birol ile beraber, her eseri ayrı ayrı üzerine konuşarak gezdik. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın kurduğu ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı çatısı altında hayata geçirilen Antalya Kültür Sanat Merkezi; 54 yapıttan oluşan son derece zengin Picasso sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Kültür merkezinin açılış sergisi hayli iddialı planlanmış. Sergiler programı Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi koordinatörlüğünde düzenleniyor. Buradan anlıyoruz ki; Antalya'ya dünyaca ünlü sanatçıların eserleri getirilecek. Sanatseverlere tavsiyem şudur: Takip edilmesi gereken kültür sanat merkezlerinden biri olarak Antalya Kültür Sanat'ı şimdiden gezilecek yerler listenize ekleyin.

28 ŞUBAT'A KADAR AÇIK

Pablo Picasso'nun 'Cezayirli Kadınlar' adlı tablosu, bu yıl New York'taki açık artırmada 179 milyon 365 bin dolar ile rekor fiyata satıldı. Sergiyi gezerken sürekli o tabloyla bu sergideki eserleri kıyas ederek 'Hangisi ne zaman müzayedeye çıkacak, acaba ne kadara satılacak?' diye kendimce fiyatlar biçerek müzayedede bir gün o tablolardan birini alacağımı hayal ettim(!) Pera Müzesi Müdürü Özalp Birol, her esere o kadar hakimdi ki; hangi eseri beğensem, ne zaman yapıldığını, daha önce nerelerde sergilendiğini tek tek anlattı. Sanatçı burada ne anlatmak istemiş kısmına gelirsek; burada tamamen her birimiz ne anladığımız üzerine konuştuk. Anlayacağınız kavramsal sanatın zorlamalarına uymadık. Kavramsal sanat, sanatçının fikirlerini uygun malzeme ile ifade etme amacı güder. Picasso, ifade etmek istediğini karşısındakinin hayal gücüne bırakan bir sanatçı; tıpkı Georges Braque gibi. Picasso'nun yaşadığı aşk hikayelerini okuyan biri olarak, özellikle kadınları resmettiği eserlere baktığımda üç uzun metraj çekilecek film hikayeleri kurdum kafamda. Meraklısına 'Picasso: Kadın ve Boğa-Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler' sergisi, 28 Şubat'a kadar açık. Picasso sergisinin hemen ardından ise Antalya Kültür Sanat, çağdaş sanatın en önemli temsilcilerinden Andy Warhol'un eserlerine evsahipliği yapacak.

SANAT ESERİ BİNANIN HİKAYESİ

Antalya Kültür Sanat Merkezi şimdiden ödüllü bir bina... "Bu bina da aslında bir sanat eseri, hikayesi nedir?" diye sorduğumda, binanın mimarı Dr. Sinan Genim hikayeyi şöyle anlattı: "Eğer bakmaktan öteye görmek için çaba harcarsak, bazı yapıtların bir hikaye anlatmak istediğinin farkına varırız. Bu borular birbirine yeterince sıkı sıkıya bağlı olmasalardı, bir süre sonra yerlerinden kopup hem birbirlerine, hem de çevrelerine zarar verebilirlerdi. Burada gördüğünüz düz borular; hukuk, adalet, güvenlik gibi esnetilmeye müsait olmayan konuları, dalgalanmalar sanat, edebiyat, ticaret, sanayi gibi günün şartlarına ve dünyanın gelişimine uyumlu atılımları ifade ediyor. Düşüncede özgür, eylemde sınırlı olduğumuzun görsel bir ifadesi." Atso Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin ise şunları söyledi: "Uzun yıllar hizmet binası olarak kullandığımız kent merkezindeki binamızı, gelir sağlayıcı AVM ya da iş merkezi gibi bir projeye dönüştürmektense; bir kültür sanat platformu olarak değerlendirmeyi tercih ettik."

USTA, EŞLERİNİ MUTLU EDEMEDİ


Picasso'nun modeli Fernande Olivier, ünlü ressamın uzun süren ilk ilişkisi ve ilk evliliği. Sanatçının birçok resmine konu olan Fernande, ilk tanıştıklarında evli bir kadın olmasına rağmen yedi yıl Picasso ile birlikte yaşamış. Fernande ile Picasso'nun ilişkisi 1904'den 1912'ye dek sürmüş.

İKİNCİ EŞ SOSYETİK, KENDİSİ BOHEM


Picasso, I. Dünya Savaşı sırasında, Jean Cocteau ile beraber Roma'da kalmış. Burada sahne dekoratörü olarak çalışırken dansçı Olga Kokhlova'yla tanışmış. İlişkileri evlilik ile tamamlanan ikilinin bir de çocukları olmuş. Olga Kokhlova ve oğulları, Picasso'nun resimlerine sıklıkla konu olmuş. İkilinin 10 yıl süren evliliği süresince Olga'nın yüksek sosyeteye ve eğlenceli hayata olan düşkünlüğü, Picasso'nun ise bohem hayat algısı ikiliyi çeşitli çıkmazlara sürüklemiş.
Picasso'nun son evliliği; 79 yaşındayken gerçekleşmiş. Hayatına giren bütün kadınların birçok portresini yapan Picasso en çok Jacqueline Roque'yi çizmiş. İkilinin ilişkileri Picasso'nun 73 yılındaki ölümüne dek sürmüş.
Batıl inançları ve ilginç bir mizah anlayışı olan Picasso, tartışmalı özel hayatı ile gazetelere de sık sık konu olmuş. Medyatik bir sanatçı olarak anılan ve aşk hayatı pek çalkantılı olan Picasso'nun bu durumu pek önemsediği söylenemez doğrusu. Picasso'nun birlikte yaşadığı kadınların çoğu mutlu sona ulaşamadı. Hem sevgilisi Marie- Therese Walter, hem de üçüncü karısı Roque intihar etti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA